Tips voor de kwaliteitsmanager
Zin en onzin van gebruik van data en statistiek
De Texas Sharpshooter drogreden: Dit is een denkfout waarbij een persoon achteraf een patroon ziet in gegevens die eigenlijk willekeurig zijn. Dit kan leiden tot verkeerde conclusies en onjuiste voorspellingen. De naam komt van een schutter die op een schuur schoot en vervolgens een cirkel om de kogelgaten tekende om te laten zien hoe goed hij was.
Zin en onzin van gebruik van data en statistiek

Statistiek is een binnen bedrijven veel voorkomend middel om data om te zetten in informatie. Het is echter – zeker ook voor het werkveld kwaliteit – belangrijk om te onthouden dat data niet altijd de volledige waarheid vertellen en dat je statistiek altijd met de juiste kennis moet toepassen. In dit artikel gaan we in op de gevolgen van het foutief gebruiken van data en hoe organisaties zich hiertegen kunnen wapenen.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 01-2024,

Er zijn talloze voorbeelden uit de geschiedenis waar foute beslissingen werden genomen op basis van foute data. Een van de bekendste voorbeelden is de ramp met de Space Shuttle Challenger in 1986. De Challenger explodeerde kort na de lancering, waarbij alle zeven bemanningsleden omkwamen. Uit onderzoek bleek dat de oorzaak van de ramp lag bij een defect in een van de O-ringen van de raket. Deze O-ringen waren niet bestand tegen de lage temperaturen op de dag van de lancering. De fabrikant van de O-ringen had geadviseerd om de lancering toch door te laten gaan op basis van foutieve data. Uit tests was namelijk gebleken dat de O-ringen bestand waren tegen ‘lage temperaturen’. Wat de fabrikant echter niet wist, was dat de tests waren uitgevoerd bij hogere temperaturen dan op de dag van de lancering.

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Gerelateerde artikelen

Over process mining en vormen van robotisering
Gebruik van statistiek en data om de kwaliteit van processen, producten en diensten te verbeteren

Door:

Eric
Eggermont
Gecertificeerd Master Black Belt Lean Six Sigma en co-founder van Lean Nederland

Partner(s)

NNK
NNK geeft kwaliteit een gezicht