Wat staat ons te wachten in 2024?
ICT-uitval, cyberincidenten, wetgeving… Weet u wat de toekomst brengt? Voorkom turen in een glazen bol. Met een continuiteitsplan bent u optimaal voorbereid op mogelijke verstoringen.
Wat staat ons te wachten in 2024?

Bedrijfscontinuïteit – Business Continuity – kan worden omschreven als het vermogen van een organisatie om tijdens een verstoring producten en diensten met een vooraf vastgestelde capaciteit binnen aanvaardbare tijdskaders te blijven leveren (ISO 22301:2019). Business Continuity Management richt zich op het identificeren van kwetsbaarheden, bedreigingen en risico’s om deze vervolgens te mitigeren en het bepalen van de voor de organisatie kritische activiteiten en deze trachten ‘minder kritisch te maken’. Voor de kritische activiteiten en de actuele risico’s (scenario’s) ontwikkel je vervolgens continuïteitsplannen, met als doel een zo optimaal mogelijke reactie tijdens mogelijke verstoringen. Het gaat om het optimaliseren van het weerstandsvermogen en de veerkracht (Resilience) van de organisatie. Steeds meer wordt er vanuit klanten, beleidsmakers, toezichthouders en de overheid op aangedrongen hiermee aan de slag te gaan als organisatie. Ook wet- en regelgeving wordt nu ingezet. Wat gaat 2024 ons brengen in dat kader?

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 01-2024,

Op Europees niveau, binnen de EU, maakt men zich erg veel zorgen over toenemende digitale afhankelijkheid en verhoogde cyberdreigingen. Tevens krijgen de nalevingsvereisten extra aandacht om – via een vorm van toezicht – inzicht en overzicht te verkrijgen. Twee initiatieven die we in ieder geval gaan ‘beleven’ in 2024 zijn NIS 2 en DORA. Later volgt CER.

Netwerk & Information Systems 2.0 (NIS 2)

Deze richtlijn is de opvolger van NIS 1.0., die in Nederland is gepubliceerd in de vorm van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (WBNI – 2016). NIS 2 leidt uiterlijk oktober 2024 tot wetgeving in ons land (WBNI 2 wellicht?) en richt zich op a.) regels en verplichtingen met betrekking tot het delen van cyberbeveiligingsinformatie en b.) risicobeheersmaatregelen en rapportageverplichtingen op het gebied van cyberbeveiliging voor sectoren en organisaties.

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Gert
Kogenhop
Operationeel Manager Kader group

Partner(s)

Kader Group
Een adviesgroep op een missie

(Advertentie)