Binnen een jaar moeten veel organisaties in Nederland aan de nieuwe Cyberbeveiligingswet voldoen. Dit gaat gelden voor veel sectoren, ook voor sectoren die nu nog vaak kwetsbaar zijn voor cybercriminelen. Valt uw klant straks onder deze Cyberbeveiligingswet? Dan is de kans groot dat u als leverancier ook uw bijdrage moet leveren. De deadline nadert, zorg dat u voorbereid bent.

1. De Cyberbeveiligingswet komt er aan


Binnen een jaar moeten veel organisaties in Nederland aan de nieuwe Cyberbeveiligingswet voldoen. Dit gaat gelden voor veel sectoren, ook voor sectoren die nu nog vaak kwetsbaar zijn voor cybercriminelen.

Valt uw klant straks onder deze Cyberbeveiligingswet? Dan is de kans groot dat u als leverancier ook uw bijdrage moet leveren. De deadline nadert, zorg dat u voorbereid bent.

2. De keten is zo sterk als de zwakste schakel


Informatiebeveiligingsrisico’s gaan verder dan alleen de eigen organisatie. Het zijn niet alleen de IT-systemen, het gedrag en het bewustzijn van medewerkers waar zwakke plekken kunnen ontstaan. Die zwakke plekken kunnen ook buiten de eigen organisatie liggen.

Zorg er daarom voor dat u de hele keten in beeld hebt. Zodat u inzicht heeft in welke informatie en data leveranciers gebruiken, welke invloed uw organisatie daarop heeft en of leveranciers hun informatiebeveiliging op orde hebben. Breng kwetsbaarheden in kaart en neem passende maatregelen.

3. AI, ai, ai, ai…


Wat gaan we doen met AI? Een vraag die veel organisaties bezighoudt. Vaak wordt er dan gekeken naar de mogelijkheden en kansen die AI biedt. Dat is begrijpelijk, want de technologie heeft veel potentieel.

Maar AI kent ook een donkere kant. Hackers hebben met AI nieuwe wapens in handen en gebruiken dit veelvuldig bij cyberaanvallen. Gelukkig biedt AI ook organisaties nieuwe oplossingen om zich beter te beschermen.

Stilzitten is geen optie, want digitalisering gaat onverminderd door. Elke nieuwe digitale ontwikkeling vraagt om adequate beveiliging.

4. Is de digitalisering nog wel bij te houden?


Digitalisering en beveiliging moeten hand in hand gaan met elkaar. Helaas zien we dat in veel sectoren de beveiliging achterblijft bij de digitale vooruitgang. Dat levert kwetsbaarheden op, waar cybercriminelen gretig misbruik van maken.

Is uw organisatie werkzaam binnen zo’n sector? Herkent u dit probleem? Dan is het belangrijk om een inhaalslag te maken met uw informatiebeveiliging.

5. Cybercrime is big business


De omvang van cybercriminaliteit is enorm. Het geld dat criminelen ermee verdienen is zo groot dat het de derde grootste economie ter wereld is, na de VS en China. Cybercrime is uitgegroeid tot een serieuze bedrijfstak, inclusief fancy kantoorpanden en helpdesk…

Onderschat dit niet. Als QHSE-verantwoordelijke is het cruciaal om de risico’s en bedreigingen van cybercrime goed te begrijpen. Zo kunt u bepalen hoe u uw organisatie, klanten, leveranciers en de hele keten kunt beschermen tegen deze dreiging.

Meer weten?


Op 2 juli a.s. organiseert Kwaliteit in Bedrijf in samenwerking met DNV de bijeenkomst “De impact van NIS2 en AI op informatiebeveiliging” in Madurodam. Tijdens deze bijeenkomst wordt u in één dagdeel volledig bijgepraat over o.a. informatiebeveiliging, de Cyberbeveiligingswet, NIS2, AI, wet- en regelgeving, ISO 27001, ISO 22301, ISO 42001…