Boek over de RASCI-methode
Stap voor stap naar een procesgerichte organisatie

Als ik naar een organisatie kijk zie ik overal processen. Het maakt daarbij niet uit of een organisatie nu groot of klein is, jong of oud. Resultaten worden effectiever en efficiënter gerealiseerd wanneer activiteiten worden benaderd als samenhangende processtappen die functioneren als een coherent systeem. Op die manier kun je consistente en voorspelbare resultaten realiseren. Bij een procesgerichte benadering worden niet alleen eisen gesteld aan de volgordelijkheid van de bedrijfsprocessen, maar ook aan de specifieke input en output van deze bedrijfsprocessen. Daarom is het belangrijk dat je ook de onderlinge relaties tussen de bedrijfsprocessen bekijkt, om mogelijke verbeterpunten te ontdekken. 

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 03-2024,

Ik doe niets liever dan dingen analyseren, uit elkaar halen, verbeteren en weer in elkaar zetten zodat ze nog beter functioneren. Dat doe ik al van kleins af aan met alles wat een motor en wielen heeft en daar heb ik uiteindelijk mijn werk van kunnen maken. Ik doe dat nu binnen organisaties en ben continu bezig met het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Met slimmer samen werken. 

‘Met de juiste mensen aan tafel, kun je bereiken wat je maar wilt.’ Deze uitspraak impliceert dat je weet wat je wilt, wie daarvoor de juiste mensen zijn, dat je die mensen aan tafel weet te krijgen én dat je weet wat je dan moet doen. Dat blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk te zijn en daarvoor heb ik de RASCI-methodeTM ontwikkeld. De RASCI-methode is een gestandaardiseerde en participatieve werkwijze om tot een door alle betrokkenen gedragen beschrijving en optimalisatie van een bedrijfsproces te komen, met gebruikmaking van het RASCI-­model. Naast het bedrijfsmodel en de kaders vanuit het management wordt daarbij gewerkt met de 3-2-1 fasering en het 8-stappenplan.

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Arno
Schilders
Algemeen Directeur & Organisatieadviseur bij RASCI-methode