Laatste deel van een drieluik over de minder bekende delen van ISO 9001
Staat dat ook in ISO 9001?

De norm ISO 9001 bestaat al ruim 35 jaar. Er is veel over geschreven en miljoenen mensen hebben haar gelezen – een belangrijk deel daarvan doet dat met regelmaat. Je zou dus denken dat de goede ideeën uit de norm breed toegepast worden en onderdeel van het kwaliteitsdenken zijn geworden. Toch zijn er delen van de norm die haast niemand lijkt te lezen. Soms zit dat in details of bewoordingen, soms zijn het grote gedeeltes. En dat is jammer: juist minder bekende stukjes en stukken bevatten bij goede bestudering hele interessante inzichten voor je kwaliteitsmanagementsysteem. In dit laatste deel worden delen van hoofdstuk 8 tot en met 10 in de schijnwerpers gezet.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 02-2024,

8.4.1 Beheersing van extern geleverde processen, producten en diensten – Algemeen

Wat staat er?

Als organisatie ben je ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van producten of diensten die door externe aanbieders worden geleverd. Ongeacht of zij deze rechtstreeks aan klanten leveren, of dat jouw organisatie ze integreert in de eigen producten of diensten: je moet beheersmaatregelen treffen. Deze zorgplicht geldt ook wanneer je processen in zijn geheel of gedeeltelijk uitbesteedt. Daarnaast moet je de externe aanbieders op basis van zelfbepaalde criteria uitkiezen, periodiek beoordelen en de door hen geleverde kwaliteit monitoren.

Wat kun je ermee?

De norm gebruikt de term ‘externe aanbieder’. Daarmee blijft de contractuele vorm waarin je organisatie en die externe aanbieder met elkaar werken in het midden. Dat betekent dat deze normeis van toepassing is op de leveranciers van je grond- en hulpstoffen, of van je handelswaar. Én zij is van toepassing op onderaannemers, samenwerkingspartners, inhuurkrachten, et cetera. 

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Gerelateerde artikelen

Deel 2 van een drieluik over de minder bekende delen van ISO 9001

Door:

Diederik
van der
Burg
Eigenaar Adburdias

Partner(s)

Adburdias
Elke reis begint met de eerste stap