Deel 2 van een vijfdelige serie over moeiteloos veranderen
Controle is een illusie
Verandering is nooit het doel. Verandering is er altijd. Zelfs wanneer je niets doet. Dat geldt in de natuur en in organisaties: medewerkers komen en gaan, en daarmee hun ideeën en kwaliteiten.
Controle is een illusie

De serie Moeiteloos veranderen biedt een nieuwe kijk op verandering in organisaties. Dit is het tweede deel in de serie waarin we stil staan bij verandering zelf – wat is het precies? We zullen zien dat het ­najagen van verandering en de daarmee gepaard gaande controledrift in de praktijk meer tot weerstand leidt dan tot de gewenste verandering. Verder bespreken we het verandervermogen van organisaties. In het derde deel van deze serie bespreken we hoe je dat vermogen optimaal de ruimte geeft. Omdat veel mensen verandering als moeizaam ervaren sluiten we af met uitleg van het begrip ‘moeiteloos veranderen’. Om vast een tipje van de sluier op te lichten: het betekent niet dat er niet hard gewerkt hoeft te worden of dat er geen fricties meer zijn. Het betekent wel dat mensen elkaar steeds opnieuw weten te vinden en elkaar vertrouwen. Daarover later meer. Nu eerst aan de slag met het begrip verandering.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 03-2024,

Heb je wel eens stilgestaan bij het volgende? Wanneer je een ei breekt, komt er een einde aan het leven dat erin zit. Maar wanneer een ei van binnenuit gebroken wordt, dan begint het leven. En dat leven ontwikkelt zich moeiteloos. Wonderlijk, niet? Datgene wat uit het ei kruipt, eet, groeit en beweegt. Het werkt samen met soortgenoten en vaak met andere soorten. Er wordt niet over nagedacht, het hoeft niet gepland te worden, laat staan dat erover vergaderd wordt. De natuur verandert voortdurend en vindt steeds weer haar balans. Dit geldt ook voor mensen: wanneer zij hun eigen, natuurlijke weg kunnen gaan, ontstaan harmonie en groei. En wanneer hun talenten en kwaliteiten samenkomen in een organisatie heb je een fantastisch verandervermogen.

Maar analoog aan het ei dat van buitenaf gebroken wordt, worden veel veranderingen in organisaties ‘van buitenaf’ opgelegd. Dat loopt niet zo slecht af als met het leven in dat ei, maar het gaat ten koste van dat verandervermogen en leidt vaak tot fricties die verandering vertragen of belemmeren. Meestal onbedoeld, maar daarmee niet minder zonde van de tijd en energie. Bovendien worden de betrokken medewerkers er niet gelukkig van. Geen wonder dat het begrip Moeiteloos veranderen de nodige discussie oproept: veel mensen vinden veranderingen in organisaties moeizaam, ingewikkeld en krijgen er weinig energie van. Laten we, om dat te begrijpen, eerst op dezelfde golflengte zien te komen over ‘verandering’. 

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Gerelateerde artikelen

Deel 1 van een vijfdelige serie over moeiteloos veranderen

Door:

Theo
Kroese
Organisatieadviseur, interim­manager en spreker

Partner(s)

Moving As One
Moeiteloos veranderen

(Advertentie)