Close Menu
    Nieuw

    Bekostiging van domeinoverstijgende samenwerking in de zorgverlening is nog vaak lastig

    31 mei 2024

    Nieuwe ISO-norm moet bijdragen aan vertrouwen in AI

    15 april 2024

    Vooruitzicht sectoren: Bouw krimpt, IT-sector groeit sterk

    11 april 2024
    LinkedIn
    • Nieuwsbrief
    • Digitaal magazine
    • Inloggen
    Kwaliteit in BedrijfKwaliteit in Bedrijf
    • Home
    • Artikelen
    • Cybersecurity event
    • ISO boek
    • Magazines
    • Vacatures
    • Partners
      • Overzicht partners
      • Ook partner worden?
    • Lid worden
    Kwaliteit in BedrijfKwaliteit in Bedrijf
    Home / Monitor Duurzaamheid: ‘Nederlander wil duurzaam leven, maar het moet wel leuk blijven’
    Artikel

    Monitor Duurzaamheid: ‘Nederlander wil duurzaam leven, maar het moet wel leuk blijven’

    19 maart 2019Geen reacties4 Mins Read
    Share
    LinkedIn Facebook Twitter WhatsApp Email

    Nederlanders worstelen met hun bijdrage aan een beter klimaat. Maar liefst zes op de tien Nederlanders maken zich zorgen over klimaatverandering en een meerderheid van 80 procent meent dat we duurzamer moeten leven om de planeet voor volgende generaties goed achter te laten. Ondanks dit bewustzijn, is de Nederlandse burger terughoudend met duurzame alternatieven wanneer zij het gebruik daarvan voelen in hun portemonnee. Dat resulteert in kleine stappen bij het integreren van duurzaamheidsmaatregelen in het dagelijks leven.

    Dit en meer blijkt uit de eerste Monitor Duurzaamheid van 2019, een elk kwartaal terugkerend onderzoek dat de ABN AMRO met onderzoeksbureau PanelWizard uitvoert onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Deze Monitor meet de mate waarin de burger duurzaamheid in zijn leven opneemt en heeft als doel om vast te stellen wat nodig is om bij de Nederlandse consument verandering teweeg te kunnen brengen. Op basis van deze inzichten doet ABN AMRO zes aanbevelingen voor het bedrijfsleven om de perceptie van duurzaamheid bij consumenten positief te kunnen veranderen.

     

    ABN AMRO stelt dat bedrijven moeten afstappen van het idee dat consumenten bereid zijn duurzamer te leven uit overtuiging. ‘Gemak, prijs, fun, gezondheid en imago zijn minstens zo belangrijk. Het is de combinatie van factoren die een duurzaam product aantrekkelijk maakt. Als het aan consumenten ligt, mag het dan zelfs iets meer kosten’, aldus Franka Rolvink Couzy, hoofd Sector Research van ABN AMRO. ‘Dit verklaart de worsteling van de burger, bij de overstap naar duurzame alternatieven.’

     

    Vooralsnog alleen kleine stappen

    Kleine veranderingen zoals het licht uitdoen in een lege ruimte, afval scheiden en de fiets pakken voor korte afstanden, doet de Nederlander ruimschoots. Ook doucht ruim 80 procent korter en staat de verwarming bij 83 procent een graadje lager als er ook een trui of een paar sloffen kan worden aangetrokken. Echter, het overgrote deel van de ondervraagden laat zich weerhouden om duurzame maatregelen te nemen door de kosten die hiermee gemoeid zijn. Dat is jammer, zeker gezien het feit dat de meerderheid van de ondervraagden erop rekent dat een volgende generatie serieuze problemen ondervindt van de uitstoot die zij – de huidige generatie – veroorzaken en zich hier ook zorgen over maakt. Zodra de kosten op termijn weer worden terugverdiend is de consument meer geneigd in duurzaamheid te investeren.

     

    Duurzaamheid moet gemak brengen

    Grotere maatregelen die een positieve milieu-impact hebben – zoals zonnepanelen, het huren en delen van apparaten en autodelen – worden nauwelijks omarmd. Een belangrijke reden is volgens ABN AMRO het ongemak dat een duurzaam alternatief met zich meebrengt. Zo geeft een grote meerderheid van de Nederlanders nog de voorkeur aan het vliegtuig en de auto boven de trein. Slechts 10 procent neemt duurzaamheid volop mee bij hun keuze voor een vakantiebestemming. ‘De meeste mensen laten zich vooral leiden door de mores uit hun sociale omgeving. Als iedereen in de vriendenclub een lease-auto heeft, is de behoefte aan autodelen niet groot. Wanneer de omgeving wel uit vooral autodelers bestaat, moeten anderen uit de groep goede redenen hebben om in de eigen auto te blijven rijden’, zegt Rolvink Couzy. ‘Met onze aanbevelingen willen we het bedrijfsleven bewust maken van de mogelijkheden die er zijn om de consument te helpen op weg naar een duurzaam leven.’

     

    Hoe het bedrijfsleven kan helpen

    Om de uitstoot en het energieverbruik in te perken kan het bedrijfsleven helpen. De vraag is alleen hoe. De consument wil graag duurzamer leven en heeft bovendien al een ruime keuze uit duurzame alternatieven. Vastgeroeste patronen en gebrek aan inzicht in de werkelijke kosten en de ‘winst’ die duurzame alternatieve opleveren, weerhoudt de consument echter om echt grote stappen te zetten. Een andere perceptie op duurzaamheid kan de consument een handje helpen bij het veranderen van zijn gedrag. In het rapport geeft ABN AMRO bedrijven hiervoor zes relatief eenvoudig door te voeren aanbevelingen.

     

    Het hele rapport is hier te downloaden.

    Gerelateerde artikelen

    Rapporteren over duurzaamheid makkelijker met AI

    Nederlandse industrie nog niet uit de problemen

    SER: geef prioriteit aan uitvoering plannen duurzame maakindustrie

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Laatst toegevoegd

    Digitalisering en circulariteit: een synergie met potentie

    Van leerling tot meester

    Vereenvoudig het opsporen van risico’s in de supply chain

    Zo zit het met de directiebeoordeling, deel 1

    Vacatures

    Quality & Health Assistant

    23 april 2025

    Arbocoördinator

    22 april 2025

    Preventiemedewerker

    22 april 2025

    Kwaliteit in Bedrijf is hét platform voor organisatieontwikkeling in Nederland en België

    Copyright 2023 Alcedo Media / Kwaliteit in Bedrijf.

    Kennispartners
    • Kennispartner worden van Kwaliteit in Bedrijf?
    • Onze partners
    Over Kwaliteit in Bedrijf
    • Inloggen
    • Lid worden
    • Nieuwsbrief
    • Adverteren
    • Service & contact
    • Privacy policy

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.