
In dit nummer o.a.:

Wordt corona de broedplaats voor massale robotisering?
De COVID-crisis heeft de kwalijke gevolgen van onze afhankelijkheid van productieland China onbarmhartig aan het licht gebracht. Het is inmiddels evident, dat de vroeger zo geroemde selfsupportingskracht van onze nationale economie aan duigen ligt. We zijn door offshoring en uitbesteding hopeloos overgeleverd aan het (verre) buitenland.

Hoe bouwen we een sterke maakindustrie?
Hoe sterk is de Nederlandse maakindustrie? Op het onderdeel prijs leggen we het af tegen lagelonenlanden, maar is dat het enige wat een winnende propositie bepaald? Kunnen we met de technologische ontwikkelingen aan onze zijde onze maakindustrie zo sterk maken, dat we lagelonenlanden kunnen verslaan en misschien zelfs uitbesteed werk weer terug kunnen halen? Wat zou daarvoor nodig zijn?

Hoe creëren we publieke waarde?
Het doel van openbaar bestuur is het creëren van publieke waarde: de waarde die een overheidsorganisatie bijdraagt aan de samenleving. Het openbaar bestuur vervult een cruciale rol bij het creëren daarvan. Maar beschikt het openbaar bestuur van uw organisatie over voldoende kwaliteit om te sturen op publieke waarde?

COVID-crisis bewijst nut en noodzaak BCM
De waarde van het uitvoeren van risicobeoordelingen en bedrijfsimpactanalyses – leidend tot scenario’s die opgenomen zijn in het bedrijfscontinuïteitsplan – is overduidelijk vastgesteld en bewezen. In dit artikel de resultaten van een onderzoek bij een aantal toonaangevende organisaties.

De positieve kracht van SOAR
In iedere organisatie of bedrijf is de SWOT-analyse wel eens ingezet, vaak op het niveau van strategievorming door directie en management. De praktijk laat zien dat het een proces is, waarbij vooral de zwakten en bedreigingen veel aandacht krijgen. Gevolg is dat negatieve energie overheerst. SOAR benadert strategisch denken vanuit een heel andere zienswijze.

Crisis? Let op je brein!
Om uit een crisis te komen is het nodig dat ons brein creatieve oplossingen kan bedenken: een vaccin, een nieuw product of bedrijf… Juist daar is ons brein tijdens een crisis totaal niet op ingericht. Wat gebeurt er bij een crisis in ons brein in en hoe dat gevolgen heeft voor het richten van onze aandacht en creativiteit?

INK.NEXT: Het vernieuwde EFQM-model
Eind juni organiseerden INK en NEN een webinar over het EFQM-model. Om de Nederlandse belangstellenden te helpen met het begrijpen en toepassen van dit model, heeft INK tezamen met het Koninklijk Nederlands Normalisatie-instituut, NEN, een set aan instrumenten ontwikkeld en werken zij aan een Nederlandse ‘vertaling’: INK.next.

Minder afhankelijk zijn van leveranciers? Heerlijk!
‘Ja maar, we kunnen nog niet leveren, de leverancier komt zijn afspraken niet na. Het schijnt nog onderweg te zijn, maar het duurt zeker nog drie weken. Bel jij de klant om de latere leverdatum te bespreken?’. Dergelijke uitspraken komen dagelijks voor. Eigenlijk kan je zeggen: ‘Die onbetrouwbare toeleveranciers toch! Wij kunnen er niets aan doen, maar zijn wel de dupe’. Een verhaal over hoe Quick Response Manufacturing (QRM) daar verandering in kan brengen.

Lean en RPA: de winnende combinatie
Sinds een paar jaar zijn veel organisaties in de ban van een nieuwe vorm van kantoorautomatisering: Robotic Process Automation, of kortweg RPA. Medewerkers kunnen hiermee zelf hun saaie, repeterende werkzaamheden robotiseren.
Verder in deze Kwaliteit in Bedrijf
- Vergroot de veerkracht van uw organisatie
- Effectieve informatiebeveiliging
- Nieuws over Business Continuity Management (BCM)
- Columns
- Literatuur