Met deze sector-update houdt Gert Jan Braam, ING Sector Banking, je op de hoogte van de laatste inzichten in de sector Industry. Deze inzichten helpen om vooruit te denken en te acteren.
In deze update:
- Digitalisering productieketens veelbelovend
- Duurzaamheidsonderzoek ING – versnelling
- Industrie vertraagd – langetermijnverwachting stabiel
- Robotica-investeringen naar record – trends 2023
- Minister: behoud industrie absoluut noodzakelijk
Digitale keten cruciaal voor verdere productiviteitsgroei
De wereldwijde ketenverstoringen hebben de digitalisering in de industrie versneld. Hoewel de productiviteitsvoordelen van digitalisering van bedrijfsprocessen steeds duidelijker worden, loopt de Nederlandse industrie nog altijd achter bij meer gedigitaliseerde binnenlandse sectoren en toonaangevende buitenlandse industrieën. Tegelijkertijd laat de productiviteitsgroei langjarig een dalende trend zien.
Veel wijst erop dat geautomatiseerde digitale informatie-uitwisseling met andere bedrijven in de productieketen één van de missende stukjes in de industriële productiviteitspuzzel is: meestal ontbreekt nog realtime inzicht in alle onderdelen van het productieproces. Dit zet de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie onder druk.
Maakindustrie heeft goede uitgangspositie
Het inpassen van nieuwe (digitale) technologieën heeft directe invloed op een hogere productiviteitsbijdrage. En de effecten van digitalisering zijn bovendien het sterkst bij seriematige productieprocessen. Voor productiviteitsgroei zal naast interne data ook externe data ontsloten en gekoppeld moeten worden om het potentieel voor productiviteitsgroei te kunnen benutten.
Veel meer hierover in deze nieuwe sectorstudie: Digitalisering productieketens Industrie.
Duurzaamheid als driver
Een digitale toeleverketen biedt uitstekende kansen om de duurzaamheid van het product en de keten aantoonbaar te maken. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan ketenverantwoordelijkheid en circulariteit, deze kunnen met digitale certificaten over afkomst en samenstelling van materialen en onderdelen aangetoond worden.
ING : Verduurzaming bedrijfsleven versnelt en flink deel wil snel van het gas af
De verduurzaming in het Nederlandse bedrijfsleven versnelt: tweederde van de bedrijven verwacht dat de eigen verduurzaming dit jaar accelereert in vergelijking met 2022. Dit wordt vooral gedreven door de eigen duurzaamheidsstrategie en door eisen van de overheid en grote afnemers. Bedrijven hebben steeds vaker te maken met uitgebreide duurzaamheidseisen vanuit de productieketen waarin zij opereren. Als gevolg hiervan past de helft van de bedrijven ingrijpend de bedrijfsvoering aan. Ook de energiecrisis heeft gezorgd voor een uitbreiding en versnelling van de verduurzaming. Daarbij blijkt dat al 70% van de bedrijven in Nederland van het gas af wil, bijna de helft daarvan wil dit voor eind 2024 bereiken. Ook stelt 49% van de ondernemingen voor het einde van 2024 elektrisch rijden verplicht. Dit blijkt uit het jaarlijkse verduurzamingsonderzoek van ING onder honderden bedrijven.
Duurzaamheidskansen steeds zichtbaarder
Bedrijven hebben veel verschillende redenen om met verduurzaming bezig te zijn. Dat het beter is voor het milieu wordt door 45% van de respondenten genoemd. Een opvallende stijger is de drijfveer dat duurzaamheid kansen in de markt biedt. Dat zegt nu 31%, drie jaar geleden was dat maar 19%. 8% van de respondenten in de laatste meting is actief in de bouwsector.
Het complete onderzoek en de infographic lees je op de nieuwspagina van ING.
Inkoopmanagers industrie: orderintake stap terug – lange termijn stabiel positief
De inkoopmanagersindex (PMI) loopt voor de derde maand op rij verder terug en beweegt zich verder in krimpgebied (<50). De hoofdindex is teruggezakt van 46,4 naar 44,9 in april. De afkoeling in de industrie zet hiermee verder door als gevolg van de afnemende vraag. Dit blijkt uit de sterkere afname van de orderintake als gevolg van verdere voorraadafbouw. Daarnaast heeft de energie intensieve industrie nog steeds last van hogere energietarieven.
De verwachtingen voor de toekomstige productie (12 maanden) zijn daarentegen blijvend positief.
De afname wordt ook het afgelopen jaar teruggezien in de productie-output die sinds april 2022 met zo’n 8% is gedaald. Het productieniveau is in het eerste kwartaal met ruim 3% teruglopen t.o.v. het vorige kwartaal en staat nu nog zo’n 5% boven het pré-coronaniveau.
Het effect van de afkoeling en de langetermijnverwachting is ook terug te lezen in een lager (waardering orderportefeuilles) maar nog steeds positief (+3) producentenvertrouwen. De ondernemers in de machine- en elektrotechnische industrie zijn wederom het meest positief, terwijl in meer dan de helft van de sectoren het vertrouwen verslechterde.
Kijk hier voor meer achtergrond en visuals
Robots nog veelzijdiger – trends 2023
Het wereldwijd gebruik van robots is opnieuw gegroeid naar een recordhoogte van 3,5 miljoen. Dit blijkt uit de recente marktanalyse van de internationale robotica federatie (IFR). Dit ligt vooralsnog in de lijn van de verwachtingen gezien de steeds bredere inzetbaarheid van robots en cobots en de nieuwe technologie die in de robotsystemen is geïntegreerd. En steeds meer ingezet door het kleinere MKB. De meest actuele drivers in deze ontwikkeling zijn:
- Energie efficiency: energiezuinige robots, hogere output, opwekken kinetische energie
- Reshoring: strategische productie en toelevering dicht bij huis, wel geautomatiseerd
- Eenvoudiger in gebruik: zeer eenvoudig te programmeren op alle niveau’s
- Digitale automatisering: 5G maakt volledig gedigitaliseerde productie mogelijk en AI helpt processen te optimaliseren en onderhoud te voorspellen
- Gebruikte robots opnieuw inzetten: refurbishen van gebruikte robots, levensduurverlengend, grondstof- en kostenbesparend
Meer informatie in deze analyse van de Internationale Robotfederatie
Minister Adriaanse: behoud industrie absoluut noodzakelijk
In een onlangs verschenen interview met minister Mickey Adriaansens stelt ze duidelijk dat het behoud van de (basis)industrie van groot belang is voor behoud en de ontwikkeling van welvaart, welzijn én de ontwikkeling van een schone klimaat neutrale industriesector.
Belangrijke redenen hiervoor zijn 1) behoud van strategische productie om lokaal grondstoffen en producten te produceren voor andere bedrijven om niet afhankelijk te zijn van andere landen (denk aan de recente verstoringen door de pandemie en de oorlog in Oekraïne), 2) in de energietransitie neemt de industrie met een grote sector, kennis en ambitie unaniem het voortouw. De investeringen zorgen voor een vliegwieleffect waarmee de opeenvolgende bedrijven in de keten duurzaam kunnen produceren. De industrie het land ‘uitduwen’ zorgt juist voor vervuilende productie elders. Dat is niet de manier om klimaatneutraler te produceren.