Belangrijke toevoeging aan de Job Instruction methode
TWI Instituut Nederland introduceert Standardized Work module

Het TWI Institute heeft in samenwerking met haar global partners en als uitbreiding op het bestaande programma aan verbetermethoden een compleet nieuwe module ontwikkeld: Standardized Work (SW). De module is inmiddels het stadium van proefdraaien voorbij en wordt door meerdere bedrijven al actief gebruikt. Vorig jaar was de Europese introductie van Standardized Work bij Alfa Laval in Italië; op dit moment werkt het TWI Instituut Nederland aan de vertalingen waardoor deze module nu ook in Nederland en België beschikbaar is.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 04-2024,

Er zullen ongetwijfeld organisaties en verbeterspecialisten zijn die denken ‘dat doen of hebben we al, wij zoeken de volgende fase voor verbetering’. Elementen uit Standardized Work van Toyota zijn inderdaad al langer bekend in de wereld van industrial engineering, lean en Continuous Improvement. Echter, geen enkel bestaand programma heeft de eenvoud, compleetheid en diepgang van het volledige gedachtegoed van de ‘Father of Standardisation & Kaizen’, mr. Isao Kato. Daarmee is deze nieuwe TWI-module uniek in zijn soort.

De belangrijkste vraag is uiteraard waarom we als TWI Instituut deze nieuwe module hebben ontwikkeld. We hebben immers al de Job Instruction methode waarmee werkstandaarden gemaakt worden die vervolgens getraind kunnen worden? Dat klopt, maar Standardized Work gaat veel en veel verder. Job Instruction is gefocust op het maken van praktische en trainbare werkstandaarden. Organisaties die Job Instruction hebben geleerd via het TWI Instituut weten dat met het gebruik van deze methode ook veel verbeteringen zichtbaar worden, die direct door medewerkers opgepakt en uitgevoerd kunnen worden. Dat komt met name door de manier waarop de Taakanalyses (werkstandaarden) gemaakt worden: door ervaren medewerkers en voor alle medewerkers die de taak moeten gaan uitvoeren. Dat is echt volledig anders dan een ‘auteur’ die daarvoor wordt aangewezen of opgeleid en is ook anders dan het maken van werkstandaarden door leidinggevenden of specialisten als technologen, engineers of kwaliteitsmedewerkers. Het verbeterpotentieel wat met Job Instruction wordt gedetecteerd en gerealiseerd is groot, maar het is nog maar een onderdeel van wat er in een complete operatie aan verbeterpoten­tieel aanwezig is. 

Continu verbeteren

Om daadwerkelijk continu te verbeteren – elke dag, door elke medewerker, in elk proces – kan er in een organisatie veel meer gebeuren dan het maken en trainen van werkstandaarden. Eén van de meest bekende organisaties als ’t gaat om daadwerkelijk continu verbeteren is Toyota: TPS, het Toyota Production System is niet voor niets de voorloper of het grote voorbeeld voor Lean. Om die reden is TPS ook het managementsysteem wat door vele bedrijven is ‘gekopieerd en verbeterd’. En juist daarbij gaat de essentie van het systeem vaak verloren: er is teveel focus op de methoden en technieken en te weinig op de manier waarop ze gebruikt moeten worden vanuit leiding­gevenden.

Het TWI Institute heeft samen met haar global partners de complete methode Standardized Work bij Toyota kunnen leren van de grond­legger van dat systeem: mr. Isao Kato. Hij wilde pertinent dat zijn complete gedachtegoed van Standardized Work exclusief via het systeem van TWI-training over de wereld gedistribueerd gaat worden. Daardoor is het fundamentele denken achter het continu verbetersysteem van Toyota nu beschikbaar gekomen voor gebruik over de wereld. 

De oorsprong van Standardized Work

Mr. Isao Kato heeft tientallen jaren samen met Taichi Ohno aan de ontwikkeling en vooral de training en implementatie van alle elementen uit het Toyota Production Systeem (TPS) gewerkt. Daarin was de ontwikkeling van Standardized Work bepalend voor het succesvol inrichten van continu verbeteren. 

Vele tientallen jaren is mr. Kato wereldwijd dè autoriteit binnen Toyota geweest voor het trainen en begeleiden van Standardized Work, ofwel het Toyota-systeem voor continu verbeteren. Mr. Kato stond intern bekend als ‘the father of standardized work and Kaizen course’.

Zelf heeft mr. Kato in de jaren ’50 de TWI-­methoden Job Instruction en Job Relations geleerd en ze sindsdien dagelijks gebruikt. Door de grondige leermethoden binnen Toyota en de zeer bewuste en gedisciplineerde toepassing van die TWI-methoden heeft hij Job Instruction en Job Relations leren gebruiken als een onmisbare routine. In zijn denken en doen als Mastertrainer TWI bestaat er geen productiemanagement zonder die twee methoden. Anders gezegd: er bestaat geen continu verbetersysteem met een productiemanagement zonder focus op goede werkrelaties met en tussen medewerkers of zonder een systeem van werkstandaarden die betrouwbaar getraind worden aan medewerkers.

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Gerard
Berendsen
Directeur & Mastertrainer TWI Instituut Nederland

Partner(s)

TWI Instituut
Het maximale uit medewerkers én leidinggevenden halen?

(Advertentie)