Het achterliggende idee: transparantie en accountability vergroten om daarmee greenwashing te voorkomen en bedrijven aan te moedigen om verder te verduurzamen teneinde bij te dragen aan de Europese Green Deal-agenda. De reikwijdte van de CSRD strekt echter verder. Zo’n 50.000 Europese bedrijven zullen gradueel, vanaf verslagjaar 2024, moeten voldoen aan de vereisten die daarin zijn vastgelegd. De reikwijdte van de CSRD zal in de loop der tijd nog groter worden en ook niet-Europese bedrijven die in Europa actief zijn gaan omvatten.
Tegen de achtergrond van het creëren van een wereldwijde standaard – of ondergrens voor duurzaamheid in algemene zin en meer specifiek voor duurzaamheidsverslaggeving – bevat de CSRD een set aan tamelijk gedetailleerde rapportagerichtlijnen. Deze richtlijnen staan bekend onder de naam European Sustainability Reporting Standards (ESRS, zie kader) en zijn eind juli 2023 aangenomen door de Europese Commissie.
Globaal genomen is de inhoud van de ESRS qua geest en inhoud vergelijkbaar met andere standaarden voor duurzaamheidsverslaggeving, zoals die van het Global Reporting Initiative (GRI). Naast algemene bedrijfsinformatie vereisen de ESRS dat bedrijven met zowel kwantitatieve als kwalitatieve informatie gedetailleerd rapporteren over milieu-aspecten, sociale aspecten en governance-aspecten. Ze zijn gegroepeerd in twee algemene standaarden en 10 topical standards.
Verder lezen?
Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.
Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.