Observaties voor betere duurzaamheidsverslaggeving en verdere professionalisering
Kritische kanttekeningen bij de CSRD/ESRS
De inhoud van de ESRS vormt een indrukwekkend en omvangrijk geheel, bestaande uit niet minder dan 12 standaarden. Worstel je deze standaarden allemaal door, dan mag je je laven aan in totaal bijna 250 bladzijden aan vereisten en adviezen. Het zette critici, waaronder werkgeversorganisaties, aan hun onvrede te uiten over de omvangrijke administratieve last die deze lettersoep met zich meebrengt – en dat is niet onbegrijpelijk.
Kritische kanttekeningen bij de CSRD/ESRS

De nieuwe richtlijnen voor niet-financiële verslaggeving die zijn neergelegd in de European Sustainability ­Reporting Standards (ESRS), onderdeel van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), zullen de komende jaren voor veel bedrijven richtinggevend zijn bij het samenstellen van hun duurzaamheidsrapportages. De ESRS zijn omvangrijk en kunnen zich, mede dankzij hun verplichtende karakter, verheugen in een snelgroeiende autoriteit. In feite representeren de ESRS een state-of-the-art raamwerk waarin zowel belangrijke grondslagen voor duurzaam ondernemen als de rapportage daarover samenkomen en lessen bevat die de afgelopen decennia zijn opgedaan met niet-financiële verslaggeving. Daarmee, zo kunnen we nu al zonder al te veel risico claimen, zullen de ESRS een kerndocument blijken binnen het brede duurzaamheidsdomein.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 02-2024,

In een eerder artikel (Kwaliteit in Bedrijf editie 1/2024) onderzochten we een van de centrale conceptuele pijlers onder de ESRS, namelijk het (dubbele) materialiteitsbegrip. In dit tweedeartikel bekijken we de ESRS vanuit een andere, meer kritische invalshoek en problematiseren we de richtlijnen op diverse punten. Zonder dat wij daarbij de pretentie hebben om uitputtend te zijn, stellen wij zowel meer algemene beschouwingen als gedetailleerde opmerkingen aan de orde. Wij brengen elementen van institutionele, conceptuele en technische kritiek samen, waarbij we telkens een korte toelichting geven en een aantal mogelijke consequenties bespreken.

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Lars
Moratis
Oprichter Susterra
Luc
van
Liedekerke
Hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven