Column Matthijs Dierick
ISO-normen: één groot keuzemenu
Matthijs Dierick_foto

Zoals de meesten wel weten, moet om te kunnen stellen dat uw organisatie voldoet aan de eisen van de ISO-managementsysteemnormen, aan ‘alle eisen’ worden voldaan. Maar ISO 9001 biedt nog een kleine escape. In paragraaf 4.3 wordt, in de meest onleesbare zin van de norm, gesteld dat eventueel een normparagraaf kan worden uitgesloten, wanneer die paragraaf geen invloed heeft op ‘de conformiteit van het product, de dienst of de klanttevredenheid’. Een ongeschreven regel is eigenlijk dat die uitsluitingen zich moeten beperken tot één of meer paragrafen van hoofdstuk 8, en de paragraaf over meetmiddelen: 7.1.5.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 01-2024,

Maar het is mogelijk dat er aan detaileisen in de norm niet hoeft te worden voldaan. De hele paragraaf is niet uit te sluiten, maar delen ervan wel. Voor deze uitzonderingen moet u de norm goed lezen. Een aantal keer gebruikt de norm termen als:

  • voor zover van toepassing (7.5.3.2), (8.2.3.2), (8.5.1), (8.6);
  • voor zover nodig (4.4.2);
  • een of meer van de volgende manieren (8.7.1);
  • als het nodig is (8.5.2).

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Matthijs
Dierick
Trainer en lead auditor bij DNV

Partner(s)

DNV
Als het goed is, is het goed.