Het risicolandschap voor de komende vijf jaar

Het risicolandschap verandert voortdurend en vereist van organisaties om snel te reageren, wendbaar te zijn en zich aan te passen aan die veranderende omgeving, inclusief eventueel de bijbehorende nieuwe spelregels ­(Survival of the fittest; the most adaptable organisms -Darwin). Een representatief aantal ­risicoprofessionals is recentelijk ondervraagd om de mate van voorbereiding op zowel traditionele als opkomende risico’s te ­beoordelen en om de risico’s te identificeren die hen voor de komende vijf jaar het meest zorgen baren.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 02-2024,

Wat is de belangrijkste drijfveer voor compliance in dit kader, het managen van risico’s? Het lijkt erop dat het om meer gaat dan alleen de verwachtingen en eisen van belanghebbenden. Ruim twee op de vijf ondervraagden gelooft dat compliance en het optimaal managen van dit onderwerp positieve voorwaarden kan scheppen voor organisaties en dat het voor commerciële bedrijven zelf kan leiden tot concurrentievoordeel. Zij zien dit dan ook simpelweg als ‘zoals het hoort’, good practice. Ongeveer één op de drie ziet het als een voorwaarde voor zakendoen en het voldoen aan wettelijke vereisten. Helaas, zou je kunnen zeggen, ziet één op de vijf professionals risico­management vooral als het vermijden van claims en rechtszaken. 

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Gert
Kogenhop
Operationeel Manager Kader group

Partner(s)

Kader Group
Een adviesgroep op een missie