Alle artikelen lezen?
Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting. Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.
Lees de artikelen online

De directiebeoordeling – of management review – is onderwerp van veel vragen en misverstanden en van veel discussies tussen certificeerders en gecertificeerde organisaties. Waarbij de certificeerders er veel belang aan hechten en ook allerlei verwachtingen hebben over wat zo’n beoordeling inhoudt. Organisaties worstelen nogal eens met dit ‘moetje van de norm’. Want wat heb je er eigenlijk aan, en hoe kun je het zó doen dat het ook handig is? In deze artikelreeks krijg je informatie over de bedoeling en de normeisen van de directiebeoordeling. Je krijgt ook handvatten om de directiebeoordeling in jouw organisatie op een praktische manier uit te voeren. In dit eerste artikel staat de theorie achter de directiebeoordeling centraal.

‘Je leert meer van je fouten dan van de dingen die je goed doet’. Zoals de meeste mensen weten gaan de ISO-managementsysteemnormen over continue verbetering. Voor sommigen is dit uitgangspunt een open deur, anderen hebben er toch moeite mee. Gebruik corrigerende maatregelen om vast te stellen waar je systematisch kan verbeteren. Klachten, storingen, auditbevindingen, overtredingen, ongevallen, enzovoort. Het zijn allemaal onderwerpen waar we in eerste instantie niet blij van worden. Aan de andere kant: ze brengen wel aan het licht dat er zaken in de bedrijfsvoering (nog) niet optimaal verlopen. In de top 3 van typische auditbevindingen van DNV wereldwijd komen corrigerende maatregelen dan ook aan de orde. Hier volgt mijn (totaal niet wetenschappelijk of statistisch onderbouwde) analyse waarom er zoveel bevindingen zijn op dit proces van corrigerende maatregelen.

Pieter is laat voor zijn afspraak. Het was als altijd druk op de zaak en hij kon zich niet op tijd ontworstelen aan de collega’s die nog snel even met hem moesten ‘schakelen’. Een steeds terugkerend probleem stak weer de kop op en nu was het ‘alarmfase 1’ en stond de relatie met een van de belangrijkste afnemers serieus op het spel.

Ik hou ervan om buiten te sporten en daarom sta ik regelmatig op de tennisbaan. En misschien herken je dat wel als je lekker in de flow zit, dat stemmetje in jezelf: ‘Ja, mooie bal, goed zo, klaar staan, kijk uit, die komt kort… haal je nog wel, kom op!’ Fanatiek en gemotiveerd ren je naar voren om de bal te halen. Niet omdat er iets op het spel staat of omdat je leven ervan afhangt, maar gewoon omdat je in het moment het risico neemt. En ja, het lukte! Met mijn racket kon ik nog net de bal weer over het net wippen, terwijl ik hopeloos voorover viel. Kapotte knie, geschaafde arm en voorhoofd.