Close Menu
    Nieuw

    Bekostiging van domeinoverstijgende samenwerking in de zorgverlening is nog vaak lastig

    31 mei 2024

    Nieuwe ISO-norm moet bijdragen aan vertrouwen in AI

    15 april 2024

    Vooruitzicht sectoren: Bouw krimpt, IT-sector groeit sterk

    11 april 2024
    LinkedIn
    • Nieuwsbrief
    • Digitaal magazine
    • Inloggen
    Kwaliteit in BedrijfKwaliteit in Bedrijf
    • Home
    • Artikelen
    • Cybersecurity event
    • ISO boek
    • Magazines
    • Vacatures
    • Partners
      • Overzicht partners
      • Ook partner worden?
    • Lid worden
    Kwaliteit in BedrijfKwaliteit in Bedrijf
    Home / Organisaties en de doos van Pandora
    Artikel Blog

    Organisaties en de doos van Pandora

    22 maart 2022Geen reacties3 Mins Read
    Share
    LinkedIn Facebook Twitter WhatsApp Email

    Mensen vragen mij wel eens: ”Gert, hoe is BCM eigenlijk ontstaan?”. Daarvoor gaan we terug naar het begin der tijden, na de Chaos en diverse Ordes tot het moment van de vervolmaking van hemel en aarde. Het moment waarop de oppergod Zeus en de scherpzinnige jonge Titaan Prometheus een alles veranderend proces in gang zetten.

     

    Op een bepaald moment in de tijd vond Zeus de wereld ‘saai’, hij verveelde zich en voelde zich eenzaam. Hij wilde een nieuw geslacht scheppen, met één hoofd, staand op twee benen en in ieder detail aan hem gelijk, met ‘bewustzijn’. Alleen mannelijk, daar Zeus’ vrouw Hera (andere) vrouwen niet toe zou staan gezien Zeus’ reputatie.

    Hij vroeg Prometheus uit de juiste klei en mineralen dit wezen te boetseren en bakken. Prometheus voegde Zeus’ speeksel toe, een benodigd element om te kunnen leven en ademen. Athene, de dochter van Zeus blies met haar zoete warme adem ‘Anthropos’, de man, tot leven. Zeus klapte meerdere malen in zijn handen en de man vermenigvuldigde zich razendsnel. Prometheus leerde hen alles en gaf hen zelfs, tegen de wil van Zeus in, vuur. Dat heeft hij met een zware straf moeten bekopen.

    Niet veel later beval Zeus zijn zoon Hephaistos om tóch een vrouw te vormen. Aphrodite, in dit geval, blies haar niet alleen leven in, maar ook de kunst van het liefdesspel. Dit wezen kreeg de naam ‘Pandora’, de Al-Begiftigde. Hephaistos gaf haar een geschenk, een doos vol geheimen, alleen om naar te kijken… maar nooit open te maken!

    De wereld was nu één harmonieus geheel, mannen en vrouwen die in liefde en voorspoed samenleefden. Geen vuiltje aan de lucht, tot helaas… Pandora het niet laten kon. Op een nacht opende zij de doos met desastreuze gevolgen voor de wereld en haar bewoners. Mutanten verspreidden zich, waaronder Verderf, Ellende, Ontbering, Pijn, Geschillen, Nood en nog andere kwaadaardige zaken. Zij sloot snel de deksel en slechts Hoop bleef achter, vertwijfeld rondfladderend.

    Niemand was hierop voorbereid en crises ontstonden. Kwetsbaarheden en bedreigingen dienden te worden beoordeeld om zodoende de risico’s te bepalen vanuit verschillende invalshoeken. Als gevolg van mogelijke ernstige incidenten (disruptions) diende men zich voor te bereiden op het stilvallen van activiteiten en processen die nodig waren om doelen te halen of simpelweg om te overleven. Business Continuity Management was geboren.

    Iemand zei mij laatst: “Een organisatie zonder BCM is als een cruiseschip dat zonder reddingsboten uitvaart, dat mag toch niet?”.

    Deels is het ‘onbekend maakt onbemind’, maar er zit toch ook wel iets van gemakzucht in en we hebben het al zo druk (met de juiste dingen?). Waarom tijd, geld en energie steken in iets wat je waarschijnlijk tóch nooit nodig hebt, schijnveiligheid?

    Tijdens de COVID-19 crisis gold echter wel voor velen “Hadden we nou toch maar een plan B…”. De Cyber Crime dreigingen zijn reëel en de oorlog in Oekraïne gaat ook gevolgen hebben voor organisaties. Je kunt je als organisatie middels BCM beter voorbereiden, meer inzicht verkrijgen in de risico’s en belangrijkste activiteiten en processen, leidend tot minder schade en uitval. 

     

    Gert Kogenhop (Hon.) MBCI, bcm+.

    bcm+ helpt u middels training, consultancy en implementatiebegeleiding uw eigen business continuity plan te ontwikkelen. Kijk voor meer info op www.bcmplus.nl of mail met: gk@bcmplus.nl

    Gerelateerde artikelen

    BCM is geen hobby van de kwaliteitsmanager

    YCDBWYCID

    IT en Business Continuity

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Laatst toegevoegd

    Digitalisering en circulariteit: een synergie met potentie

    Van leerling tot meester

    Vereenvoudig het opsporen van risico’s in de supply chain

    Zo zit het met de directiebeoordeling, deel 1

    Vacatures

    Quality & Health Assistant

    23 april 2025

    Arbocoördinator

    22 april 2025

    Preventiemedewerker

    22 april 2025

    Kwaliteit in Bedrijf is hét platform voor organisatieontwikkeling in Nederland en België

    Copyright 2023 Alcedo Media / Kwaliteit in Bedrijf.

    Kennispartners
    • Kennispartner worden van Kwaliteit in Bedrijf?
    • Onze partners
    Over Kwaliteit in Bedrijf
    • Inloggen
    • Lid worden
    • Nieuwsbrief
    • Adverteren
    • Service & contact
    • Privacy policy

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.