Close Menu
    Nieuw

    Bekostiging van domeinoverstijgende samenwerking in de zorgverlening is nog vaak lastig

    31 mei 2024

    Nieuwe ISO-norm moet bijdragen aan vertrouwen in AI

    15 april 2024

    Vooruitzicht sectoren: Bouw krimpt, IT-sector groeit sterk

    11 april 2024
    LinkedIn
    • Nieuwsbrief
    • Digitaal magazine
    • Inloggen
    Kwaliteit in BedrijfKwaliteit in Bedrijf
    • Home
    • Artikelen
    • Cybersecurity event
    • ISO boek
    • Magazines
    • Vacatures
    • Partners
      • Overzicht partners
      • Ook partner worden?
    • Lid worden
    Kwaliteit in BedrijfKwaliteit in Bedrijf
    Home / Gemeente Haarlemmermeer sluit zich aan bij de stichting Circulair West
    Nieuws

    Gemeente Haarlemmermeer sluit zich aan bij de stichting Circulair West

    3 februari 2023Geen reacties3 Mins Read
    Marja Ruigrok en Leon van Ast (Stichting circulair West) ondertekening samenwerkingsovereenkomst met brancheorganisatie Circulair West. Locatie: de Materialenbank, bedrijf Vlzs.nl in Zwanenburg. Foto: Jur Engelchor
    Share
    LinkedIn Facebook Twitter WhatsApp Email

    Circulariteit zit Haarlemmermeer in de genen. Wethouder Economische Zaken Marja Ruigrok: ‘Circulariteit is al jarenlang een vanzelfsprekendheid in onze gemeente. Cradle-to-cradle is in Park 20|20 bijvoorbeeld het uitgangspunt. Naast onze goede contacten met de Metropoolregio Amsterdam op dit gebied vinden we een verbinding met de Provincie Zuid-Holland ook heel belangrijk. Samenwerking is alle kanten op nuttig en brengt iedereen verder.’ Vandaar dat Haarlemmermeer kiest voor Circulair West.

     

    Haarlemmermeer ziet een steeds grotere rol voor de circulaire economie. Vandaar de keuze voor deelname aan Circulair West. Dit samenwerkingsverband brengt alle circulaire doeners in Noord- en Zuid-Holland samen die willen versnellen om toekomstbestendig te blijven. Circulair West rekent het daarbij tot haar inzet dat ze geen branche-specifieke oriëntatie kent, maar ondernemers juist inspireert door hen met bedrijven uit verschillende branches en sectoren te laten samenwerken.

     

    Initiatief

    Inmiddels hebben zich 37 bedrijven, twee kennisinstellingen – waaronder de Hogeschool Leiden – en negen overheden uit de regio zich bij het initiatief aangesloten. Gedeelde doelstelling is om de circulaire economie vanuit ketensamenwerking te helpen bevorderen. Binnen Circulair West werken ondernemers, kennisinstellingen en gemeenten samen aan de opgave om bedrijfsactiviteiten circulair en daarmee duurzaam en toekomstbestendig te helpen maken.

    Het circulaire netwerk maakt het daarbij mogelijk dat partijen zich onderling met elkaar kunnen verbinden in het Noord-Westen van Nederland. Om die reden hebben onder meer de gemeenten Leiden, Hillegom, Noordwijk en Katwijk en de provincies Noord- en Zuid-Holland zich ook bij Circulair West aangesloten. Via deze organisatie vormen zij een gemeenschappelijk front om duurzaamheid en circulariteit meer gemeengoed te maken.

     

    Materialenstroomanalyse

    Circulair West heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een materialenstroomanalyse voor de provincies Noord- en Zuid-Holland. De uitkomst daarvan is een analyse van de circulaire impact en kansen van de materiaalstromen in West-Nederland. Concreet resultaat daarvan is het nationale betonakkoord, aldus vertaald in de publicatie ‘Circulair beton; de nieuwe basis’.

    Wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken) heeft met kwartiermaker Leon van Ast van Circulair West met enthousiasme de samenwerkingsovereenkomst getekend. De looptijd is drie jaar.

     

    Materialenhub

    Plaats van ondertekening was het sloopbedrijf VLZS, dat naast traditionele sloop ook innovatieve bedrijfsonderdelen herbergt als een materialenhub (materiaalbank.nl). Directeur Marcel van Leeuwen vertelde over de werkwijze van zijn bedrijf: het ontmantelen van bijvoorbeeld een vestiging van een supermarkt neemt slechts zestien uur in beslag. Koelapparaten, verwarmingselementen, wasbakken, zeepdispensers – alles dat opnieuw kan worden gebruikt, wordt zorgvuldig losgemaakt, opgeknapt, schoongemaakt en uiteindelijk opgeslagen en bewaard. De supermarkteigenaar blijft eigenaar, tenzij hij besluit de materialen te verkopen. Het merendeel van de op deze manier van weggooien behoede spullen wordt zo hergebruikt. Kun je nagaan wat een enorme winst aan materiaal en grondstof dat oplevert.

     

    Op zondag 29 januari 2023 besteedde MeerRadio aandacht aan de samenwerking tussen de gemeente Haarlemmermeer en Circulair West. Klik op deze link voor het item. Dat is te horen vanaf minuut 19.00. 

     

    Kijk voor meer informatie op www.circulairwest.nl.

    Gerelateerde artikelen

    Circulaire proeftuin: kennisuitwisseling vanuit eigen expertise

    Nieuwe tender KIA Circulaire Economie geopend

    Nederlandse impactfinanciers investeren € 1,5 miljoen in United Repair Centre

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Laatst toegevoegd

    Digitalisering en circulariteit: een synergie met potentie

    Van leerling tot meester

    Vereenvoudig het opsporen van risico’s in de supply chain

    Zo zit het met de directiebeoordeling, deel 1

    Vacatures

    Quality & Health Assistant

    23 april 2025

    Arbocoördinator

    22 april 2025

    Preventiemedewerker

    22 april 2025

    Kwaliteit in Bedrijf is hét platform voor organisatieontwikkeling in Nederland en België

    Copyright 2023 Alcedo Media / Kwaliteit in Bedrijf.

    Kennispartners
    • Kennispartner worden van Kwaliteit in Bedrijf?
    • Onze partners
    Over Kwaliteit in Bedrijf
    • Inloggen
    • Lid worden
    • Nieuwsbrief
    • Adverteren
    • Service & contact
    • Privacy policy

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.