Drieluik over de directiebeoordeling. Deel 1: Waarom
Zo zit het met de directiebeoordeling, deel 1
Zo zit het met de directiebeoordeling, deel 1

De directiebeoordeling – of management review – is onderwerp van veel vragen en misverstanden en van veel discussies tussen certificeerders en gecertificeerde organisaties. Waarbij de certificeerders er veel belang aan hechten en ook allerlei verwachtingen hebben over wat zo’n beoordeling inhoudt. Organisaties worstelen ­nogal eens met dit ‘moetje van de norm’. Want wat heb je er eigenlijk aan, en hoe kun je het zó doen dat het ook handig is? In deze artikelreeks krijg je informatie over de bedoeling en de normeisen van de ­directiebeoordeling. Je krijgt ook handvatten om de directiebeoordeling in jouw organisatie op een praktische manier uit te voeren. In dit eerste artikel staat de theorie achter de directiebeoordeling centraal.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 06-2024,

Wat is dat nou eigenlijk, die directiebeoordeling? Kort gezegd is dit het moment waarop de directie een oordeel geeft over de waarde van het managementsysteem. Het is de koppeling tussen de goede bedoelingen van een managementsysteem, de harde realiteit en een beter managementsysteem. Het is daarmee de Act in de Deming-cyclus op organisatieniveau. Dat is theoretisch allemaal duidelijk, maar praktisch vraagt het om nadere uitleg en invulling. Ik ga eerst in op een paar termen die hier zo vanzelfsprekend worden gebruikt.

Directiebeoordeling of management review?

Is het nou een directiebeoordeling of een management review? Online zijn er allerlei interessantige pogingen te vinden om een verschil aan te brengen. ChatGPT houdt het (daardoor) hierop: ‘Een directiebeoordeling is meer strategisch en wordt uitgevoerd door de top van de organisatie, terwijl een management review meer operationeel gericht is en door verschillende managementniveaus kan worden uitgevoerd.’ Tja…

In feite is het enige verschil tussen directiebeoordeling en management review de taal die je gebruikt. In het Nederlands heet het verschijnsel directiebeoordeling, in het Engels management review. En die is nooit operationeel. Overigens is er om onduidelijke redenen in ISO 27001 voor gekozen ook in het Nederlands van een management review te spreken.
Om het gebrek aan verschil tussen beide termen te accentueren worden in deze artikelreeks de Nederlandse en de Engelse term vrijelijk door elkaar heen gebruikt.

Waar gaat het over?

Managementsysteem

Om te beginnen het woord managementsysteem. Dit wordt in de praktijk gebruikt om een aantal, net verschillende, zaken aan te duiden. In de eerste plaats wordt het gebruikt voor allerlei ICT-systemen die de administratie en workflows van de kwaliteits-, informatiebeveiligings-, enzovoort-functie ondersteunen. In de tweede plaats wordt het (digitale) handboek met procedures en instructies vaak managementsysteem genoemd. Dat zijn allebei belangrijke en vaak nuttige onderdelen, maar ze zijn niet het geheel. En in de context van de management review gaat het juist over het geheel. Het managementsysteem is: alles wat in de organisatie bedacht, geregeld en in de praktijk gebracht is om te zorgen dat de kwaliteit van producten en diensten, de informatiebeveiliging, de zorg voor het milieu of de arbeidsomstandigheden, enzovoorts op orde zijn en blijven. 

Het managementsysteem omvat dus zowel de beschreven procedures en werkinstructies, als (en misschien wel: als vooral) hoe er in de praktijk gewerkt wordt. Het managen (beheersen dus) van het werk heeft twee belangrijke componenten: borgen en verbeteren. Zorgen dat het nú goed gaat en zorgen dat er geleerd wordt van wat er goed en fout gaat en van wat er buiten de organisatie gebeurt.

Act

De cyclus die wij kennen als de Deming-cyclus1  is een methode voor continue verbetering. De cyclus is toepasbaar op allerlei soorten werk, van zeer operationeel tot en met strategisch. Voor de directiebeoordeling gaat het om de organisatie als geheel: het tactische niveau (kijkhorizon 6 maanden tot 2 jaar), met een doorkijk naar het strategische niveau (kijkhorizon 3 tot 5 jaar). Daar heeft de cyclus als inhoud:

Plan 

Dat heeft een aantal componenten. In de eerste plaats de plannen voor de komende periode, meestal een jaar2, die invulling geven aan het verwezenlijken van de strategie van de organisatie. In de tweede plaats de in te zetten M’s: mensen, methoden, machines, money, management(stijl), milieu (in de zin van werkomgeving). En in de derde plaats de metingen, in de vorm van bijvoorbeeld kpi’s en normen. Dit zijn wat ik eerder noemde ‘de goede bedoelingen van een management­systeem’.

Do 

Het dagelijks werk. In feite de koppeling naar de cycli op operationeel niveau.

Study (meestal Check genoemd) 

Het verzamelen en analyseren van informatie over de onderwerpen die tijdens Plan zijn benoemd. De informatie is niet bedoeld om direct bij te sturen: dat gebeurt in de operationele cyclus. De informatie is wél bedoeld om erachter te komen of de operationele cyclus werkt, of er trends in zitten, of zij anderszins nieuwe informatie oplevert en of de praktijk zich in de juiste richting beweegt (namelijk die van de strategie). Hoewel de management review in essentie een Act-activiteit is, omvat het gehele proces nadrukkelijk ook Study-­activiteiten; deel 2 van dit drieluik gaat daarop in. Study geeft een beeld van wat ik eerder ‘de harde realiteit’ noemde.

Act

Het trekken van conclusies op basis van de informatie die Study oplevert. Die conclusies leiden tot het bijstellen, aanvullen of naar een volgende fase brengen van het Plan – waarmee de cyclus dus rond is. Dat is wat ik eerder bedoelde met ‘een beter managementsysteem’. Verder – en daar zit het doorkijkje naar het strategische niveau – kunnen de conclusies ook aanleiding zijn om de strategische doelen van de organisatie bij te stellen, het strategische tijdpad aan te passen, of zelfs een strategische heroriëntatie te starten.

Hoe kijken de normen ernaar?

Dat de directiebeoordeling een belangrijk instrument in een managementsysteem is, is met bovenstaande toelichting duidelijk. Het is dan ook niet verrassend dat de managementsysteemnormen3 er een aparte paragraaf aan wijden: 9.3. Ik ga verderop in op welk doel er aan de directiebeoordeling wordt meegegeven, maar eerst ga ik wat dieper in op de grote nadruk die de normen (en dus de certificerende auditors) erop leggen.

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Diederik
van der
Burg
Eigenaar Adburdias

Partner(s)

Adburdias
Elke reis begint met de eerste stap

(Advertentie)