Samenspel rond macht is als een delicate dans
Macht en kwaliteit: hoe werkt dat?

Kwaliteit heeft niet alleen een technische, maar ook een morele, emotionele en politieke dimensie. Daarom heeft kwaliteit altijd te maken met belangen en met de macht die verschillende partijen uitoefenen om de prioriteitstelling van kwaliteitsaspecten te beïnvloeden. De consequenties daarvan leiden bij kwaliteits­professionals nogal eens tot gevoelens van onmacht en frustratie. Bewustwording hoe macht werkt en hoe je positie kunt kiezen binnen het machtsspel, kan zorgen voor meer effectiviteit én meer werkplezier.

Dit artikel is gepubliceerd in Kwaliteit in Bedrijf 01-2024,

Wij ontmoetten elkaar op het Wintercamp in maart 2023. We deelden een basis als socioloog en vonden al snel een wederzijdse klik in de rol van macht bij kwaliteit. Dat bleek uit onze terugblik op ons werk in de kwaliteitswereld: Ouke sinds 1993 in het onderwijs en Lia sinds 1988 in de gezondheidszorg. Vijfenzestig jaar ervaring samengevat in de conclusie dat de rol van macht bij kwaliteit tot op de dag van vandaag vaak is onderschat. Alle kwaliteits­instrumenten die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld kunnen wel eens minder van invloed zijn geweest op de kwaliteit dan de rol die macht heeft gespeeld.

Verder lezen?

Leden lezen het (online) magazine en alle artikelen, ook bezoek je onze events gratis of met korting.

Ben jij verantwoordelijk voor QHSE binnen jouw organisatie? Dan is Kwaliteit in Bedrijf voor jou dé bron om geïnformeerd te blijven over jouw vakgebied. Lid worden kan al vanaf € 8,75 ex. BTW per maand.

Door:

Lia
de
Vos
Onafhankelijk specialist kwaliteit en gangmaker
Ouke
Pijl
Lid NNK en eigenaar kwaliteit.pro

Partner(s)

NNK
NNK geeft kwaliteit een gezicht