De Koningin en de finalisten werden ontvangen door de Zwolse burgemeester Peter Snijders, de Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema, directeur Romy Blankenspoor, voorzitter Klaas Knot en Rob Zuidema, de directeur van Theater De Spiegel. Tijdens de feestelijke Spotlight rondes inclusief walking dinner presenteerden de negen finalisten zich aan alle aanwezigen, waarna zij een persoonlijke ontmoeting hadden met Hare Majesteit Koningin Máxima.
Vervolgens opende Klaas Knot de officiële uitreiking en complimenteerde hij de finalisten met hun mooie werk: “Met deze prijzen stimuleren we creativiteit en innovatie en versterken we de onderlinge contacten tussen bedrijven. De finalisten van vanavond zijn de beste voorbeelden van goed en gezond ondernemerschap”. Het programma werd omlijst door professionele optredens van diverse artiesten, waaronder een improvisatiesong van Collin Hoeve, een voordracht van stadsdichter Bouke Vermaas en prachtige muziek van violiste Judith van der Klip.
Hoogtepunt was uiteraard de bekendmaking en de uitreiking van de prijzen aan de drie dolgelukkige winnaars. Agrarische Coöperatie Royal Cosun uit Breda werd winnaar in de categorie Grootbedrijf. Lagemaat Sloopwerken uit Heerde werd verkozen tot beste MKB-onderneming van het land en het Amsterdamse Fairphone won de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Koningin Máxima feliciteerde de drie winnaars, die zich volgens de jury ‘gedreven inzetten voor een circulaire economie en de transformatie van hun branche’.
De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze ondernemingsprijs van Nederland. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt tweejaarlijks toegekend aan een Grootbedrijf, een MKB-onderneming en aan een onderneming met een scherpe focus op Duurzaam Ondernemerschap. De jury van de Koning Willem I Prijs bestaat uit prominenten uit het Nederlands bedrijfsleven. Hare Majesteit koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.
Winnaar categorie Grootbedrijf: Royal Cosun – Breda
Royal Cosun is een internationaal opererende agrarische coöperatie, opgericht in 1899, en in handen van zo’n 8.100 telers van suikerbieten. Cosun produceert plantaardige voeding en voedingsingrediënten, diervoeding, biobased ingrediënten en groene energie op basis van planten en reststromen. Met als missie: alles uit de plant te halen en hiermee oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voedsel en klimaat.
De vakjury was zeer onder de indruk van de sterke, maatschappelijk relevante transitie die Cosun heeft ingezet vanuit haar traditionele focus op suikerbieten en aardappelen, en waardeert het ambitieuze plan en het meetbare succes op het gebied van duurzame transitie. Op basis van deze prestaties en visie is de jury er dan ook van overtuigd dat Royal Cosun deze Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven in de categorie Grootbedrijf terecht ontvangt.
Winnaar categorie MKB: Lagemaat Sloopwerken – Heerde
Lagemaat Sloopwerken is een traditioneel sloopbedrijf dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot koploper in het circulair demonteren van gebouwen. In de transitie van een lineaire naar een circulaire bouw economie worden gebouwen aan het eind van hun levensduur niet meer gereduceerd tot grondstof (bouwsloop afval), maar worden gebouwonderdelen gedolven om te worden gebruikt als onderdelen voor nieuwbouw. Hiervoor wordt het bestaande gebouw met digitale tools volledig in 3D gemodelleerd.
De vakjury was zeer onder de indruk van het gedreven geloof (en resultaat!) om de traditionele sloopsector duurzaam te veranderen, de goede bedrijfsresultaten en de wil om voorloper te zijn en te blijven. Bovendien werkt Lagemaat uitdrukkelijk met arbeidskrachten met een achterstand tot de arbeidsmarkt en zoekt het bedrijf de samenwerking in breder maatschappelijk opzicht (met overheid, universiteiten en overige stakeholders). Dit maakt dat de jury de Koning Willem I Prijs categorie MKB heeft toegekend aan Lagemaat Sloopwerken B.V..
Winnaar Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap: Fairphone – Amsterdam
Fairphone biedt duurzame smartphones, modulair ontwerpen en geleverd met acht jaar gegarandeerde softwareondersteuning. Dit bespaart grondstoffen, vermindert emissies en verbetert de repareerbaarheid en recycleerbaarheid van de producten. Zo kunnen bestaande telefoons veel langer gebruikt worden, hoeven er minder nieuwe telefoons geproduceerd te worden en wordt de ecologische voetafdruk van een smartphone verkleind.
De vakjury was diep onder de indruk van het doorzettingsvermogen van deze game-changer die tegen alle verwachtingen in een disruptief product succesvol op de markt heeft gebracht. Fairphone is de enige Nederlandse telefoonfabrikant en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzame consumentenelektronica. Het is een rolmodel voor de hele industrie in haar zoektocht naar eerlijkere elektronica. Fairphone maakt zijn motto ‘Change is in your hands’ meer dan waar.