Holistische Cybersecurity
Van compliance naar een intrinsieke veiligheidscultuur

Cybersecurity is meer dan een firewall en een jaarlijkse pentest. Veel organisaties nemen pas actie na een incident of wanneer wetgeving hen daartoe dwingt. Dit reactieve model is achterhaald en biedt onvoldoende bescherming tegen moderne dreigingen zoals ransomware, supply chain-aanvallen en AI-gedreven cyberrisico’s.
Tijdens deze lezing nemen Brenno de Winter (De Winter Information Solutions) en Hans de Raad (OpenNovations) je mee in de wereld van holistische cybersecurity.
Wat je leert tijdens deze avondlezing
Waarom veel cybersecuritymaatregelen slechts schijnveiligheid bieden
Beveiliging vraagt meer dan technische ‘oplossingen’ zoals antivirussoftware, firewalls of een eenmalige penetratietest. Natuurlijk zijn die technologieën nuttig, maar ze moeten worden ingebed in een systeem waarin mens, proces en beleid naadloos op elkaar zijn afgestemd. Onthou: losse technische oplossingen bieden geen garanties wanneer er geen integraal beleid is. Hoe is dit in jouw organisatie geregeld?
Wat de impact is van nieuwe wetgeving zoals de NIS2, de Cyber Resilience Act en de EU Cyber Security Act
Dit soort regelgeving geeft organisaties weliswaar extra plichten, maar ook houvast. Wie zich beperkt tot het ‘afvinken’ van wettelijke vereisten, zal echter merken dat de lat steeds hoger komt te liggen. Een organisatie die wél investeert in een integrale veiligheidsstrategie, past zich gemakkelijker aan nieuwe eisen aan en geniet daarnaast het vertrouwen van klanten, leveranciers en toezichthouders.
Hoe sectoren zoals de farmaceutische industrie en luchtvaart laten zien dat veiligheid en continuïteit hand in hand gaan
In branches waar veiligheid letterlijk van levensbelang is — zoals de luchtvaart en de farmaceutische industrie — staat een integrale aanpak al decennialang centraal. Deze sectoren tonen dat strak geregelde voorschriften en checklists niet per definitie belemmerend zijn. Integendeel: mits ze goed worden ingezet, helpen ze om risico’s te minimaliseren en fouten in een vroeg stadium te detecteren. Wat kunnen wij hiervan leren?
Hoe je ‘security by design’ wél structureel integreert in de bedrijfsvoering
Veel organisaties hebben de intentie om hun beveiliging te verbeteren, maar worstelen met de vertaling naar dagelijkse praktijk. Hoe maak je nu de stap van ‘minimale compliance’ naar een intrinsieke veiligheidscultuur? Hoe voorkom je dat beveiliging iets is wat je enkel ‘achteraf’ of ‘op papier’ regelt en maak je het tot een echte succesfactor?
Meld je hier aan voor de avondlezing ‘Holistische Cybersecurity’ op 13 mei 2025