Dit is een artikel van onze kennispartner

ISO2Handle
Always in Control
Hoe echte leiders groei organiseren
66fbeb718285d8f234f8de02_Newsletters -_ echte leiders-p-800

De baas van vandaag heeft het er maar druk mee. Een directeur werkt gemiddeld 9,7 uur per dag en doet ook zaken op 79% van de weekenddagen, gemiddeld 3,9 uur per dag, en op 70% van de vakantiedagen, gemiddeld 2,4 uur per dag. Hard werken is natuurlijk mooi, maar worden al die uren dan ook geïnvesteerd in de juiste onderwerpen? In welke focuspunten wil je als leider je tijd investeren?

Veel bordjes hooghouden

Directeuren moeten veel bordjes hoog houden. Ze moeten omgaan met risico, reageren op veranderende wet- en regelgeving, alert zijn op technologische ontwikkelingen, streven naar innovatie en ze moeten veel aandacht besteden aan het vinden van de juiste mensen en het creëren van de juiste cultuur.

Het belangrijkste bordje heet groei

Volgens een onderzoek van IBM zijn succesvolle directies vooral bezig zijn met het vinden van nieuwe manieren om te groeien. Dat doen ze onder meer door te zoeken naar nieuwe producten of diensten, nieuwe bedrijfsmodellen, het nastreven van innovaties of door geografische uitbreiding.

‍Een kleine meerderheid (51 procent) van de ondervraagde directeuren vindt groei belangrijker dan het realiseren van kostenefficiëntie. Groei op lange termijn is belangrijker dan winstgevendheid op korte termijn. Groei door fusies en overnames is sterk in opkomst, maar zelfstandig en organisch groeien is nog steeds heel belangrijk.

Organisch groeien met nieuwe klanten

Een van de manieren om te groeien is het winnen van nieuwe klanten. Nieuwe klanten winnen is doorgaans een kostbaar proces. Communicatie, marketing en sales zijn duur en het kost alles bij elkaar een vermogen om marktaandeel te winnen ten koste van concurrenten.

Daarbij vraagt een groeiplan om tijd en uitvoeringskracht en is succes niet gegarandeerd. Aan elke nieuwe klant hangt een stevig prijskaartje, dat moet worden terugverdiend in de loop van de klantrelatie.

En de helft van je klanten weer verliezen

Een gemiddeld bedrijf verliest in de loop van vijf jaar de helft van zijn klanten. In de wetenschap dat het vijf tot vijfentwintig keer duurder is om nieuwe klanten te winnen dan om bestaande klanten te behouden is dat een wrang feitje. Na het winnen van nieuwe klanten moet je missie dus zijn om ze te behouden. Maar hoe doe je dat? Wat is de sleutel naar effectief klantbehoud.

(Advertentie)