Wanneer je jouw motiverende ambitie vertaald naar een duidelijke langetermijnstrategie, gecombineerd met een gezonde bedrijfscultuur en een drijfveer die rekening houden met de organisatie, het individu en het team, enkel en alleen dan groeit een organisatie op duurzame wijze. Net als een recept leggen we het stapsgewijs voor je uit.
Een langetermijnstrategie die echt werkt
Vertrek vanuit een motiverende ambitie
Ambitie is de drijvende kracht achter elk succesvol bedrijf. Maar het moet meer zijn dan alleen een grote droom—het moet een collectieve ambitie zijn die gedragen wordt door iedereen in de organisatie. De eerste stap om deze ambitie te definiëren, is teruggaan naar de kernmissie van jouw organisatie: Waarom bestaat jouw organisatie?
Zodra deze missie voor iedereen helder is, moet je het formuleren naar een duidelijke strategie:
Wie, wat, waarom, waar wil je als bedrijf naar toe en hoe ga je dit bereiken?
Soms mislukt een plan. Niet omdat het plan te ambitieus is, wel omdat men bij het opstellen van de langetermijnstrategie enkel oog had voor interne factoren en te weinig rekening hielden met externe zaken die de organisatie mogelijks beïnvloeden. Ook het niet op orde hebben van basiszaken zoals duidelijke processen, communicatiestromen, juiste metingen om te evalueren en bij te sturen waar nodig, geen prioritering, te veel projecten op hetzelfde moment waardoor mensen opbranden en zo verder.
Het maatschappelijk aspect—bekend als Planet, People, Profit—moet centraal staan.
Zorg ervoor dat jouw strategie in lijn ligt met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die relevant zijn voor het bedrijf.
Zo maak je de langetermijnstrategie werkbaar
Een duurzame langetermijnstrategie moet vertaald worden naar operationele doelen en projecten. Een nuttige techniek hiervoor is de Stop, Start, Continue, Change-Context methode. Deze aanpak helpt de organisatie te bepalen welke processen moeten worden stopgezet, welke moeten starten, welke moeten doorgaan en welke moeten worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat jij je blijft richten op de projecten die daadwerkelijk bijdragen aan jouw langetermijndoelen.