Dat stelt directeur Guido van Woerkom van werkgeversvereniging AWVN tijdens het jaarcongres van zijn vereniging, morgen in Katwijk. Hij baseert zich op de eerste resultaten van een nieuw benchmark-instrument.
Van Woerkom houdt een pleidooi voor inspanningen van werkgevers voor maatschappelijke doelen. Hij stelt vast dat steeds meer werkgevers – veel AWVN-leden – een grotere positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving. Bij veel werkgevers krijgt dat vooralsnog vooral de vorm van losse activiteiten of projecten. Van Woerkom presenteert daarom op het jaarcongres een digitale benchmarktool die werkgevers helpt om hun inspanningen op het vlak van ‘maatschappelijk verantwoord werkgeven’ meer samenhang te geven. Deze ‘MVW-wijzer’ toont werkgevers op welk vlak hun organisatie zich kan verbeteren. Ook laat het zien hoe hun organisatie er voor staat in vergelijking tot andere werkgevers.
AWVN onderscheidt 7 dimensies van maatschappelijk verantwoord werkgeven: inclusie & gelijke kansen; arbeidsverhoudingen; fysieke & mentale gezondheid; werkcultuur & sociale veiligheid; leven lang ontwikkelen; groene impact; sociaal-maatschappelijke impact.
Van Woerkom: ‘Uit de eerste bevindingen met onze tool blijkt onder meer dat veel werkgevers zich kunnen ontwikkelen op het vlak van groene arbeidsvoorwaarden. Dat komt vooral doordat dit nog een relatief nieuw onderwerp is. Veel bedrijven zijn al wel bezig met verduurzaming van de bedrijfsprocessen, maar kunnen ook nog een duurzame bijdrage leveren door hun HR-beleid aan te passen. Dat vraagt bijvoorbeeld om analyse van de eigen reiskostenregelingen en aanpassing daarvan – relatief gemakkelijk dus.’
Van Woerkom constateert dat er een krachtige onderstroom in het bedrijfsleven is om bij te dragen aan een betere samenleving. Hij wijst bijvoorbeeld op de inspanningen om personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het arbeidsproces te krijgen – bewijs dat bedrijven willen hun organisatie inclusiever en diverser maken. Zij lopen daarbij nog wel aan tegen belemmeringen in regelgeving en uitvoering. De AWVN-aanpak die op 1 juli op het jaarcongres is gepresenteerd is vooral ontwikkeld om de ambities en interne motivatie in de praktijk te kunnen brengen.
De overheid kan werkgevers helpen met hun ambities te ondersteunen, vindt Van Woerkom. Werkgevers hebben vaak last van overheidsbemoeienis in hun pogingen om goed te doen. Een voorbeeld is de richtlijn loontransparantie. ‘Bedrijven willen niet oneerlijk belonen en proberen de loonkloof weg te werken. Alleen zijn ze straks heel veel tijd kwijt aan administratieve handelingen ten koste van het aanpakken van het probleem zelf.’ Ook verruiming van de werkkostenregeling kan volgens AWVN helpen om werkgevers meer middelen te geven om voortgang te maken op het vlak van maatschappelijk verantwoord werkgeven.