Wettelijke verplichting
Een RI&E is verplicht voor elk bedrijf in elke branche dat een of meer medewerkers in dienst heeft. Als je meer dan 25 werknemers hebt, moet je je RI&E toetsen door een gecertificeerde arbodienst of arbokerndeskundige. Op die regel is één uitzondering: als je jouw RI&E met een erkend branche instrument maakt, is die toetsing niet nodig. Veel nuttige informatie over alles rond de RI&E vind je via het Steunpunt RI&E.
Passend bij de werksituatie
Niet elke RI&E is hetzelfde en dat is ook logisch. Het risicoprofiel van een accountantskantoor is tenslotte anders dan van een bouwbedrijf. Daarom mag je een RI&E maken, die past bij de werksituatie van je bedrijf. Een vast onderdeel van de RI&E is het plan van aanpak, waarin de maatregelen staan die je gaat nemen om de geïnventariseerde risico’s aan te pakken. Een RI&E maken is niet moeilijk, maar het kost wel wat tijd.
Hoe krijg je de RI&E onder controle?
Het hebben van een RI&E is één ding, het managen van een RI&E is ‘a completely different story’. Als je jouw bedrijfsrisico’s in kaart hebt gebracht, wil je ze natuurlijk evalueren en bekijken hoe je die risico’s kunt verkleinen of beheersen zodat ze naar een acceptabel niveau worden gebracht.
Maar wat is acceptabel? Hoe koppel je beheersmaatregelen aan de risico’s die je hebt geïnventariseerd? Wie maak je verantwoordelijk voor welke beheersmaatregel? Hoe controleer je of die verantwoordelijkheid wordt opgepakt? Hoe weet je of beheersmaatregelen zijn geïmplementeerd? Wat is het restrisico dat na de implementatie per beheersaspect overblijft? Hoe ontwikkelt zich dat restrisico over tijd?
Een beetje kwaliteits-/risicomanager moet concrete antwoorden kunnen geven op die vragen. Dan is het wel fijn als je al die aspecten onder controle kunt brengen met handige en complete software. Kijk daarvoor eens naar de RI&E component in het ISO2HANDLE platform.
10 Tips om de RI&E te laten leven op de werkvloer
Als je na het samenstellen van je RI&E overgaat tot de orde van de dag is dat een gemiste kans. Je maakt zo’n aanpak tenslotte niet voor niets. Daarom geven wij je graag inspiratie met 10 tips om je RI&E tot leven te laten komen in je bedrijf.
Tip 1: Betrek medewerkers actief
Het is om te beginnen al een goed idee om je medewerkers bij de totstandkoming van je RI&E te betrekken. Zij hebben zelf een goed beeld van de risico’s die ze in hun werk lopen. Naast dat inhoudelijke argument is het maken of onderhouden van een RI&E ook een positief signaal naar je medewerkers. Het laat zien dat je hun gezondheid en vitaliteit serieus neemt en dat je hun inbreng bij het maken of onderhouden van de RI&E waardeert.
Praktisch gesproken kun je denken aan werkvloerinterviews, waarin je medewerkers vraagt om hun input over veiligheid en risico’s. Je zou ook een werkgroep kunnen samenstellen, die verantwoordelijk is voor het onderhouden en implementeren van de RI&E. Die werkgroep kan bijvoorbeeld een vaste kern hebben, met een flexibele schil van wisselende medewerkers. Voor optimale acceptatie is het aan te raden om in zo’n werkgroep leidinggevenden en medewerkers te laten deelnemen. Het is ook belangrijk dat medewerkers risico’s kunnen melden via een centraal meldpunt.