Waar twee petabyte aan digitale collectie, 120 kilometer aan geschreven erfgoed en dwarsdenkers als Wilhemina Drucker en Anton de Kom samenkomen. Dat is de KB in Den Haag. En het is de plek waar jij als Adviseur Crisisbeheersing bijdraagt aan het waarborgen van de toegankelijkheid en continuïteit van onze nationale bibliotheek en het beschermen van ons erfgoed.
Maak jij het mogelijk?
Nationale bibliotheken hebben in steeds grotere mate te maken met kwetsbaarheden die samenhangen met externe factoren. Zoals onzekerheden op het gebied van geopolitiek, klimaat en informatieveiligheid. Daarnaast staat de KB voor grote uitdagingen, waaronder verschillende huisvestingstrajecten. Ook die brengen met zich mee dat we ons in een veranderende omgeving moeten voorbereiden op onverhoopte calamiteiten en crises.
Als adviseur crisisbeheersing bij de KB speel je een cruciale rol in de voorbereiding op calamiteiten en crisisbeheersing binnen de organisatie en in ons netwerk. Je adviseert op strategisch niveau bij het voorbereiden en reageren op crisissituaties en weet daarnaast ook hands-on de doorvertaling te maken naar de praktijk. Met collega’s ontwikkel je bijvoorbeeld robuuste protocollen om risico’s te minimaliseren en de impact van incidenten te beperken. Er is volop ruimte om organisatiebreed en in het netwerk beweging te creëren en verandering te stimuleren. En er is meer. Jij bent de adviseur crisisbeheersing die:
- Het voortouw neemt in het ontwikkelen, implementeren en evalueren van crisisbeheersingsstrategieën en plannen.
- Risico’s identificeert die van invloed kunnen zijn op mensen, de collectie, gebouwen en digitale systemen.
- De crisisorganisatie verder helpt te professionaliseren.
- Strategisch, tactisch en soms ook operationeel adviseert over crisis gerelateerde vraagstukken.
- Crisisresponsen coördineert en evalueert.
- Deelneemt in werkgroepen van de Taskforce Veilig Erfgoed met vele netwerkpartners.
- De crisisorganisatie klaarstoomt voor de (nabije) toekomst middels opleidingen, trainingen en oefeningen.
- Een rol speelt in de warme fase en helpt op een goede, effectieve manier calamiteiten en crises te bestrijden.
Functioneel ben je verbonden aan een team dat zich organiseert rond het vraagstuk ‘een veilige en weerbare KB’. Naast de rol van Adviseur Crisisbeheersing wordt dit team gevormd door de Chief Information Security Officer (CISO), de Veiligheidskundige en de Senior Adviseur Risk & Compliance.
Deze rol valt onder de afdeling Gebouw, Facilitair en Inkoop. Deze afdeling bestaat uit 25 personen.
Ben jij het talent dat wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw overtuigingskracht gecombineerd met je enthousiasme en veerkracht? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature van adviseur crisisbeheersing aanvult met:
- Hbo-/wo werk- en -denkniveau gecombineerd met minimaal een afgeronde hbo-opleiding: bijv. integrale veiligheidskunde, crisismanagement, erfgoedstudies of informatiemanagement.
- Minimaal 4 jaar ervaring in crisisbeheersing binnen een culturele of publieke instelling (dit is een pre).
- Ervaring met het begeleiden van multidisciplinaire teams en crisissimulaties.
- Analytische vaardigheden en probleemoplossend vermogen.
- Daarnaast bezit je een hoge dosis organisatiesensitiviteit en zet je je interpersoonlijke vaardigheden op een natuurlijke wijze in binnen onze organisatie en met onze netwerkpartners.
Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB, dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn, valt jouw keuze op onder andere:
- Een bruto maandsalaris tussen € 4.655 en € 6.404 (schaal 11).
- Om te starten een dienstverband voor een jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
- Een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
- 100% vergoeding van jouw OV-reiskosten.
- Pensioenopbouw via pensioenfonds ABP, waarbij de KB 70% van de premie betaalt.
- Een dertiende maand (8,33%).
Deze arbeidsvoorwaarden gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature adviseur crisisbeheersing is een dienstverband voor 24-40 uur per week aan de orde. Lees meer over onze uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden op kb.nl/werken-bij/arbeidsvoorwaarden.
Bij ons gebeurt meer dan je denkt.
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met elkaar te streven naar een samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp. Maatschappelijke uitdagingen zoals deze gaan we aan met andere netwerkpartners.
We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken.
Hoe solliciteer ik naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen.
Vragen over de functie of de sollicitatieprocedure? Chris de Boer geeft antwoord via chris.deboer@kb.nl of 06-48375361.
Solliciteren kan tot en met maandag 5 mei 2025 via het sollicitatieformulier op de website.
Tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG). Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten op onze website: kb.nl/privacy-avg/privacyverklaring-sollicitanten.